Με την Evroscar στην Αλεξανδρούπολη
Πως να έρθετε:
Η Αλεξανδρούπολη απέχει από την Αθήνα 850 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 350 περίπου. Με το αυτοκίνητο χρειάζεστε 10 ώρες από Αθήνα και 3,5 ώρες από Θεσσαλονίκη. Προσεγγίζεται με όλα τα μέσα, αεροπορικώς, σιδηροδρομικώς, οδικώς και ακτοπλοϊκώς. Εκτελούνται καθημερινά πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δρομολόγια ΚΤΕΛ και τρένου του ΟΣΕ. Ακτοπλοϊκά, επίσης συνδέεται με τη Σαμοθράκη.
Λίγα Λόγια:
Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Μέχρι το 1919 ονομαζόταν Δεδέαγατς. Ιδρύθηκε το 1875 και στην αρχή ήταν ένα ψαροχώρι, αλλά σιγά σιγά ο πληθυσμός της αυξήθηκε. Το 1913, κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, έμεινε για λίγο υπό ελληνική διακυβέρνηση, αλλά πέρασε στη Βουλγαρία με τη Συνθήκη Βουκουρεστίου (1913).Το 1920, με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πόλεμου, ενσωματώθηκε στην Ελλάδα και λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο, με το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, μετονομάστηκε σε Αλεξανδρούπολη. Η γύρω περιοχή της Αλεξανδρούπολης έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, καθώς στην θέση της βρισκόταν η αρχαία πόλη Σάλη, την οποία αναφέρει ο Ηρόδοτος, καθώς επίσης σε κοντινή απόσταση η αρχαία Μεσημβρία, η Ρωμαϊκή Τραϊανούπολη και η Βυζαντινή Βήρα. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής το 1870, που ένωνε την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και της έδωσε την δυνατότητα να γίνει εμπορικό κέντρο και να εξάγει τα προϊόντα του νομού. Επίσης η θέση της κοντά στη θάλασσα, την ανέδειξε γρήγορα σε κομβικό λιμάνι της χώρας. Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη σύγχρονη, με προσεγμένο ρυμοτομικό σχέδιο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Πόλη της παράδοσης και του νεωτερισμού, πόλη της ξεκούρασης και της διασκέδασης, πόλη της θάλασσας και του τουρισμού, μια ιδιαίτερα ζωντανή πόλη, λόγω των εμπορικών της δραστηριοτήτων και των 3.500 φοιτητών του πανεπιστημίου. Προσφέρεται για γαστριμαργικές απολαύσεις και για νυχτερινή ζωή με πλήθος μαγαζιών για όλα τα γούστα, κοντά στην παραλιακή ζώνη και το ευρύτερο εμπορικό κέντρο. Κάθε Πέμπτη, η υπαίθρια αγορά, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ψώνια σε χαμηλές τιμές.
Εντυπωσιακή περιοχή με πλούσια πολιτιστική παράδοση και αξιόλογη τουριστική υποδομή. Η Αλεξανδρούπολη είναι διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού, το μοναδικό μεγάλο λιμάνι της Θράκης. Σύμβολο της πόλης, στην παραλία είναι ο Φάρος. Στην περιοχή μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνολογικό Λαογραφικό Μουσείο, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. το Δημοτικό Πάρκο, την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου, τα ερείπια Δύο Τζαμιών, τα παλαιά σπίτια, τα κτίρια της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και της Λεονταριδείου Σχολής καθώς και το υπαίθριο Ιερό των Θρακών. Μοναδική είναι η περιήγηση στην παραλιακή περιοχή ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Μεσημβρίας Ζώνης και της Μαρώνειας, έως το λιμανάκι του Αγίου Χαράλαμπου, την σπηλιά του Κυκλωπα στην Μάκρη. Το πέρασμα των αιώνων στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Ισμάρας. Οι περιηγητές που αγαπούν τις αυθεντικές εμπειρίες μπορούν να αναζητήσουν το σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων, που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι και την περιοχή Άβαντος[1] - Κίρκη - Άγιοι Θεόδωροι με την εξαιρετική φυσική ομορφιά, το χωριό, τα μεταλλεία, αλλά και την περίφημη Βίλα της Κίρκης. κ.α Άλλα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στο νομό Έβρου, είναι ο ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, το Υδραγωγείο στις Φέρες, ο αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου, ο αρχαιολογικός χώρος και τα Θερμά Λουτρά Τραϊανούπολης. Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά μια εκτεταμένη ακτογραμμή μήκους 25 χλμ. που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Βραβευμένες με γαλάζια σημαία, οι παραλίες του Νομού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Καλά οργανωμένες πλαζ ξεκινούν από την ακτή EOT δίπλα στην πόλη έως τα Κόκκινα Βράχια στη Χιλή.
Εάν όμως συνεχίσετε λίγο πιο μακριά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αη-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις πιο απομακρυσμένες, των Δικέλλων και της Μεσημβρίας. Υπάρχουν παραλίες που ικανοποιούν όλα τα γούστα, αμμώδεις και βραχώδεις, πολύβουες και οργανωμένες. Οι προσχώσεις του μεγάλου ποταμού δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για οικογένειες και μικρά παιδιά, που μπορούν να κολυμπήσουν σε ρηχά νερά με ασφάλεια. Η ακτή του ΕΟΤ, είναι η πλησιέστερη στην πόλη. Τα Κόκκινα Βράχια, το Δελφίνι και το καλαμάκι στη Χιλή με την απέραντη αμμουδιά είναι παραλίες ιδανικές για κοντινές αποδράσεις, ενώ η Μάκρη αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση. Ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, βαθιά πεντακάθαρα νερά που συναγωνίζονται αυτά της Χαλκιδικής και ψαροταβέρνες και ουζερί με θέα στη Σαμοθράκη. Τέλος, λίγο πιο πέρα μπορείτε να επισκεφτείτε την κοσμική Αγία Παρασκευή ιδανική για θαλάσσια σπορ, καφέ και ποτό. Ό,τι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα τις συγκινήσεις που χαρίζει η θάλασσα του βορείου Αιγαίου.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Αλεξανδρούπολης: 25510 26450
Νοσοκομείο: 25510 25772, 74000
Λιμεναρχείο: 25510 26468
Αστυνομικό Τμήμα: 25510 66103
Αεροδρόμιο:2551 089300
ΟΣΕ: 25510 26395
ΚΤΕΛ: 25510 26479
Η Αλεξανδρούπολη προσφέρεται ως ορμητήριο για εναλλακτικό τουρισμό:
- Ιαματικό
- Ορειβατικό
- Θρησκευτικό
- Οικοτουρισμό
- Αγροτοτουρισμό
- Ποδηλασία
- Κανό
Η θέση της κομβική, ενώνει Ευρώπη και Ασία, Δύση και Ανατολή και έτσι η επικοινωνία της με τον κόσμο και την υπόλοιπη Ελλάδα γίνεται με κάθε μέσο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο.
Αξιοθέατα στο νομό Έβρου
Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Όταν στη δεκαετία του 1850 άρχισε να δημιουργείται ένας λιμενίσκος στον ίδιο χώρο που είναι το σημερινό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης φάνηκε η ανάγκη εγκατάστασης ενός φάρου που θα διευκόλυνε τους ντόπιους ναυτικούς αλλά και τους ναυτιλλόμενους από και προς τον Ελλήσποντο. Σημερινό Σύμβολο της πόλης ο περίφημος φάρος. Είναι τοποθετημένος στη δυτική πλευρά του λιμανιού και εδράζεται πάνω σε ένα κυλινδρικό βάθρο που απέχει 27 μέτρα (εστιακό ύψος) από τον θαλάσσιο πυθμένα .Το ύψος του αγγίζει τα 18 μέτρα, διαθέτει 98 εσωτερικά σκαλοπάτια που οδηγούν στο θάλαμο του φανού ενώ το πάνω μέρος του είναι ελασμάτινο με 10 σειρές υαλοπινάκων. Γύρω από τον φανό, στην κορυφή του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, περιστρέφεται ένας κοίλος καθρέφτης που στέλνει το φως στα τοποθετημένα γύρω του πρίσματα – μια διαδικασία που γινόταν με βάση τα αντίβαρα και τις τροχαλίες που φρόντιζε ο φαροφύλακας για πολλά χρόνια. Σε 6 ενδιάμεσα σημεία του κλιμακοστασίου υπάρχουν έξι πλατύσκαλα και έξι παράθυρα που χρησιμεύουν στην εσωτερική φωταγώγηση του κτηρίου. Το στίγμα του είναι 40ο 50΄ 07 ΄΄ Βόρειο, 25ο 52΄ 05΄΄ Ανατολικό. Ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Φάρου της Αλεξανδρούπολης αποτελεί η φωτεινή του δέσμη καθώς σημειώνει τρεις λευκές αναλαμπές κάθε 15 δευτερόλεπτα (0,38 + 2,12 + 0,38 + 2,12 +0,38 + 9,62 =15δ). Η φωτιστική του ορατότητα είναι δυνατή σε απόσταση 24 ναυτικών μιλίων από την ακτή (44χλμ περίπου)., Tα εγκαίνια του φάρου έγιναν την 1 Ιουνίου του 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Η πλατεία της Μητρόπολης Αγίου Νικολάου, αποτελεί οικιστικό κόσμημα, που εντυπωσιάζει με την εκκλησία του Αγίου. Οι πρώτοι κάτοικοι, ναυτικοί στο επάγγελμα, κατασκεύασαν το ναό για να τιμήσουν τον προστάτη-άγιό τους. Την εκκλησία πλαισιώνουν από τη μια, το παλιό Γυμνάσιο Αρρένων που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και από την άλλη, το παλιό δημοτικό σχολείο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Σε ένα όμορφο και καταπράσινο σημείο του Πλατανότοπου της Μαΐστρου (Ανατολικός οικισμός της Αλεξανδρούπολης) έχει κατασκευαστεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης (ΜΦΙΑ). Πρόκειται για ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο κτίριο εναρμονισμένο πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Βασικός σκοπός του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης είναι η ανάδειξη της βιοποικιλότητας, σε όλα της τα επίπεδα. Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου ξεκίνησε από την παρουσία στην περιοχή πλούσιων βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών. Η ανάγκη της παρουσίασης του φυσικού αυτού πλούτου στους ντόπιους και στους επισκέπτες οδήγησε στην ένταξη του έργου "κατασκευή Μουσείου Φυσικής Ιστορίας" στο Αστικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Αλεξανδρούπολης, ως μία από τις βασικές του πτυχές και στην κατασκευή του μουσείου με τη σημερινή του μορφή. Κριτήριο της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας για την κατασκευή του Μουσείου αποτέλεσε η ανάγκη της ανάπτυξης και ανάδειξης της ανατολικής περιοχής της Αλεξανδρούπολης, αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους βασικούς στόχους του Πιλοτικού Προγράμματος. (Τηλ. 25510 80204)
ΖΑΡΙΦΕΙΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία με το νεοκλασικό της κτίριο, καλύπτει την δυτική πλευρά του πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας. Για περισσότερο από μισόν αιώνα (1923-1947), ήταν το μοναδικό ανώτερο πνευματικό ίδρυμα σε όλη τη Δυτική Θράκη. Με το προσωπικό και τους σπουδαστές της ασκούσε την πολιτιστική της επίδραση στην πόλη της Αλεξανδρούπολης και έβγαλε χιλιάδες δασκάλους που σκόρπισαν τα φώτα της μάθησης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η μορφή του Γεωργίου Ζαρίφη σε μαρμάρινη προτομή έργο του γλύπτη Περαντινού, βρίσκεται στον κήπο του κτιρίου που τώρα στεγάζει τα πρότυπα σχολεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σήμερα στο κτίριο στεγάζεται το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για το κτίριο της Ζαριφείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας το οποίο πήρε το όνομά του από τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Γεώργιο Ζαρίφη, πλούσιο έμπορο από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή του. Ο εν λόγω ευεργέτης προσέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για τη δημιουργία πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μεταξύ των οποίων τα Ζαρίφεια Διδασκαλεία στη Φιλιππούπολη. Τα Ζαρίφεια Διδασκαλία Φιλιππούπολης λειτούργησαν μέχρι το 1906 και μετά το κλείσιμό τους μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη
ΚΑΣΤΡΑ
Λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο χωριό Άβαντας βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του Πόταμου και το κάστρο του Άβαντα όπου συνυπάρχουν τείχη Μυκηναϊκής, Κλασικής και Βυζαντινής εποχής.
ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης στεγάζεται στο πέτρινο νεοκλασικό του 1899, επί της 14ης Μαΐου 63. Ο διαμορφωμένος χώρος του Μουσείου, το εκθεσιακό υλικό, η μουσική επένδυση, η χρήση των πολυμέσων, το πωλητήριο και το καφέ αποτελούν μια αφορμή για μια επανεκτίμηση της παράδοσης. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης είναι ένα ζωντανός τόπος γνωριμίας με το λαϊκό πολιτισμό της Θράκης, που θα συνδέσει την παράδοση και τη γνώση που εμπεριέχεται σε αυτήν, με τον προβληματισμό της σύγχρονης κοινωνίας. Σκοπός του μουσείου δεν είναι η συντήρηση του φολκλόρ με την αισθητικά αποδεκτή έκθεση κάπου υλικού μόνο , αλλά η μελέτη, η προβολή και η προώθηση του πολιτισμού της Θράκης. (Τηλ. 25510 36663)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ
Το Μουσείο Σαρακατσαναίων στο Ν. Έβρου, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2005. Είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας και της φιλοτιμίας των Σαρακατσαναίων της περιοχής, που πρόσφεραν στο σύλλογό τους υλικό που φύλαγαν στα σπίτια τους, προκειμένου να εκτεθεί στη δημόσια θέα. Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου, μετά από πολύμηνες προσπάθειες συγκέντρωσης υλικού, που αφορά στη Σαρακατσάνικη παράδοση, κατόρθωσε να έχει μια αξιοζήλευτη συλλογή με αυθεντικό υλικό, όπως ανδρικές και γυναικείες στολές (σιγκούνια, φουσταννέλες), κάπες, κοντόκαπες, παναούλες, ποδιές, τσουράπια, τροβάδες, δισάκια, χαράρια, γκιούμια, κακάβια, κουδούνια, λανάρια, τσιατούρα, βελέντζες, φλάμπουρες, τζαμάρες, κλειδοπίνακα, τσουκάλια, σαραμανίτσες, κλίτσες, υλικά αργαλειού, ρόκες, αδράχτια, πανωφόρια γυναικεία, τάβλες, κουλουροτροβάδες και άλλα πολλά, καθώς και πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες (1900-1940). (τηλ. 25510 93262)
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ ΕΒΡΟΥ
Το Λαογραφικό Μουσείο του Συλλόγου Καππαδοκών Έβρου, βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του είναι να ενισχύσει την πολιτιστική δομή της περιοχής να προστατέψει και να αναδείξει την ξεχωριστή θέση και συμβολή της μεγάλης καππαδοκικής παράδοσης στην συνολική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ -ΖΩΝΗ
Η διπλή ονομασία οφείλεται στο ότι όταν ξεκίνησαν οι ανασκαφές, η θέση ήταν ευρύτερα γνωστή ως Μεσημβρία. Τα τελευταία ανασκαφικά δεδομένα, όμως, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται μάλλον για τη Ζώνη. Η Ζώνη αναφέρεται επίσης ως αποικία της Σαμοθράκης. Η πόλη έφτασε σε μεγάλη ακμή τον 5ο και 4ο π.Χ. αιώνα. Κατά την Μακεδονική και αργότερα Ρωμαϊκή κυριαρχία, με τη δημιουργία χερσαίων δρόμων, η πόλη αρχίζει να παρακμάζει. Η ανασκαφή άρχισε το 1966 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έχει αποκαλυφθεί το τείχος, ενισχυμένο με πύργους κατά διαστήματα. Μέσα στα όρια του τείχους υπάρχουν σύνολα κατοικιών.
Σημαντικότερα μνημεία
- Ιερό Δήμητρας
Μικρή κατασκευή από λευκό καλά επεξεργασμένο μάρμαρο και διαστάσεις 1.50 Χ 7.50μ. Στο εσωτερικό της βρέθηκαν αργυρά, χρυσά, επάργυρα και επίχρυσα πλακίδια με ανάγλυφες παραστάσεις σχετικές με τη λατρεία της Δήμητρας 4ος αιώνας π.Χ.
- Ιερό Απόλλωνος
Ορθογώνιο κτίσμα με διαστάσεις 9 Χ 15μ. έχει πρόναο, σηκό και σώθηκε τριβαθμιδωτή κρηπίδα. Ανήκει σε οικοδομικό συγκρότημα διαστάσεων 35 Χ 45μ. με κεντρική πλακοστρωμένη αυλή που περικλείεται από στοά. Στο εσωτερικό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πολλά θραύσματα κεραμικής 6ου και 5ου αιώνα π.Χ. με εγχάρακτες επιγραφές.
- Κτιριακό συγκρότημα
Μέσα σε τρεις από τους χώρους βρέθηκε μεγάλος αριθμός αμφορέων. Στο μεσαίο, οι αμφορείς με το στόμιο στο έδαφος θεωρήθηκε ότι εξυπηρετούσαν την αποστράγγιση του εδάφους. 6ος-5ος αιώνας π.Χ.
- Η μοναδική πύλη στα δυτικά του τείχους της πόλης.
Σώθηκε διβαθμιδωτή κρηπίδα.
Τμήμα του δυτικού τείχους με λέσβια τοιχοδομία.
Τμήμα του δυτικού τείχους και υπολείμματα δύο πύργων.
ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΙΣ
Ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου αι. μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Τραϊανό (98 - 117 μ.Χ.), κοντά στην Εγνατία Οδό. Η αρχαία πόλη βρίσκεται σε περιοχή με άφθονα νερά, στους πρόποδες του λόφου Άγιος Γεώργιος του χωριού Λουτρός. Σώζονται λείψανα της οχύρωσης, διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη από οικοδομήματα και μεγάλος ταφικός τύμβος με πλούσια κτερίσματα. Η πόλη υπήρξε σημαντικό διοικητικό, στρατιωτικό και εκκλησιαστικό κέντρο την παλαιοχριστιανική περίοδο. Τόπος μαρτυρίου της Αγίας Γλυκερίας. Οχυρώνεται εκ νέου από τον Ιουστινιανό Α' (6 ος αι.).
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΑΣΟΥΣ ΔΑΔΙΑΣ – ΛΕΥΚΙΜΗΣ - ΣΟΥΦΛΙΟΥ
Στο μέσο του νομού Έβρου, 13 χλμ νοτιοανατολικά του Σουφλίου δεσπόζει το δάσος της Δαδιάς, καλύπτοντας τις νοτιοανατολικές λοφώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης. Έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή από τις διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία. το 1980 και περιλαμβάνει δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, έκτασης 72.900 στρ. Την περιβάλλει μια περιφερειακή προστατευτική ζώνη 350.000 στρεμμάτων. Η οικολογική σημασία του είναι πολύ μεγάλη. Τούτο γιατί, στον χώρο αυτό, διαβιώνει ένας μοναδικός για την Ελλάδα και την Ευρώπη ζωικός πληθυσμός από ερπετά, θηλαστικά και κυρίως αρπακτικά πουλιά. Η περιοχή αυτή αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια του φτερωτού κόσμου της Ευρώπης. Έχουν παρατηρηθεί εδώ, 36 είδη ημερόβιων αρπακτικών (από τα 38 συνολικά της Ευρώπης). Αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και όπου ταυτόχρονα απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης. Ειδικά ο μαυρόγυπας με άνοιγμα φτερών έως 3 μ., ζει μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Επί πλέον, έχουν καταγραφεί συνολικά 219 είδη πουλιών, 40 είδη ερπετών και αμφίβιων και 48 είδη θηλαστικών (αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβοί, βίδρες, ζαρκάδια, λαγοί, λύκοι, λαγόγυροι, νυχτερίδες, σκίουροι κ.α.). Η ερπετοπανίδα που αποτελεί την κύρια τροφή των αρπακτικών πουλιών περιλαμβάνει συνολικά 40 διαφορετικά είδη (φίδια, βατράχια, χελώνες, σαύρες).Ενδιαφέρουσα είναι και η χλωρίδα από αγριολούλουδα, όπως ίριδες, παιόνες και λαδαριές, θάμνους, όπως κουμαριές, ρείκια, σκίνα, φουντουκιές και μεγάλα δέντρα όπως πεύκα, βελανιδιές, ιτιές, λεύκες, πλατάνια, οξιές, γάβροι, σκλήθρα και σφενδάμια. Τα δάση της περιοχής περιλαμβάνουν αιωνόβια δέντρα μαύρης και τραχιάς πεύκης ενώ στα λιβάδια φυτρώνουν πολλά αγριολούλουδα όπως ίριδες, ανεμώνες, ορχιδέες και παιώνιες. Τα μεγάλης ηλικίας δάση, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί διάσπαρτα μέσα στο δάσος και τα πολλά ρέματα με την πλούσια παρόχθια βλάστηση προσφέρουν πλήθος κατάλληλων βιοτόπων για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών και διαφορετικών ειδών.Στο δασικό αυτό σύμπλεγμα το τοπίο εμφανίζει μεγάλη ποικιλομορφία με έντονο ανάγλυφο. Οι ήσυχοι λόφοι αυλακώνονται από δεκάδες ρεματιές και μικρά ποτάμια, τα ώριμα δάση πεύκων και δρυών διακόπτονται από μικρά ξέφωτα και εναλλάσσονται με λιβάδια, βοσκοτόπια και καλλιέργειες, ενώ ορθοπλαγιές και βράχια αναδύονται αναπάντεχα μέσα στο τοπίο. Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Για την προστασία αυτού του ζωικού πλούτου και για μια καλύτερη γνωριμία με το δάσος εφαρμόζονται προγράμματα από τις κρατικές υπηρεσίες και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (w.w.f Ελλάς). "Tο οικοτουριστικό αυτό κέντρο περιλαμβάνει κέντρο ενημέρωσης με μόνιμη έκθεση και προβολές ταινιών και διαφανειών, ξενώνα δυναμικότητας 60 κλινών, αναψυκτήριο και πωλητήριο. με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δάσους Δαδιάς. Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 .Μικρό λεωφορείο της επιχείρησης του Οικοτουριστικού Κέντρου, μεταφέρει τους επισκέπτες σε κλειστό παρατηρητήριο μέσα στο δάσος απ’ όπου μπορούν να δουν τα αρπακτικά όταν έρχονται σε ειδική ταΐστρα για τροφή. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν στη διάθεσή τους κιάλια και τηλεσκόπια. Οι επισκέπτες επί πλέον ξεκινώντας από το οικοτουριστικό κέντρο, μπορούν να οδοιπορήσουν σε αρκετά μονοπάτια με άρτια σήμανση και να φτάσουν μέχρι την κορυφή της Γκίμπρενας, απ’ όπου θ’ απολαύσουν την μαγευτική θέα, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος.
ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
Ο ποταμός Έβρος, είναι ο μεγαλύτερος της Βαλκανικής μετά τον Δούναβη. Ξεκινώντας από τις βόρειες πλευρές της Βουλγαρικής Ρίλας, διασχίζει και ποτίζει τον εύφορο κάμπο της Ανατολικής Ρωμυλίας, για να καταλήξει στο Θρακικό πέλαγος ανατολικά της Αλεξανδρούπολης, διανύοντας μια διαδρομή 515 χλμ..Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας. Συνολικά έχουν καταγραφεί 28 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών καθώς και 46 είδη ψαριών. Σε 350 ανέρχονται τα φυτικά είδη, που διαμορφώνουν τη φυτική βλάστηση του Δέλτα του Έβρου. Από κοντά και ο ζωικός κόσμος, βρίσκει εδώ, ιδανικές συνθήκες για τη διατήρηση και τον πολλαπλασιασμό του. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου.
Μπορεί κανείς να διακρίνει τους εξής χαρακτηριστικούς βιότοπους:
- Παραποτάμια βλάστηση
- Θαμνώνες με αρμυρίκια
- Υγρά λιβάδια με βούρλα
- Υποβρύχια βλάστηση των αλμυρών – υφάλμυρων υδάτων
- Βλάστηση των λιμνοθαλασσών -γλυκών υδάτων
- Αλοφυτική βλάστηση
- Αμμόφιλη βλάστηση
Στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δέλτα του Έβρου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις οργανωμένες περιηγήσεις που πραγματοποιούνται όλο το χρόνο σε καθημερινά δρομολόγια. Οι περιηγήσεις περιλαμβάνουν ενημερωτική βιντεοπροβολή , συνοδεία στον υγρότοπο με λεωφορείο του Φορέα Διαχείρισης καθώς και υδάτινη διαδρομή με τις παραδοσιακές πλάβες. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης παρέχεται στους επισκέπτες ο κατάλληλος εξοπλισμός παρατήρησης όπως τηλεσκόπια και κιάλια.
ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΠΟΡΤΑΪΤΙΣΣΑΣ ΚΟΡΝΟΦΩΛΙΑΣ
Η Ιερά Μονή Κορνοφωλιάς είναι κτισμένη σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά του χωριού Κορνοφωλιά Σουφλίου, πάνω στο λόφο "Κουρί" και τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το κύριο πανηγύρι της Μόνης γίνεται στα Εννιάμερα της Παναγίας (Απόδοση της Κοιμήσεως, 23 Αυγούστου). Πότε ακριβώς κτίστηκε η Μονή, μας είναι άγνωστο. Η τοπική παράδοση τη θέλει να έχει ιστορία τεσσάρων περίπου αιώνων. Εκείνο που μας είναι άγνωστο είναι ότι στις αρχές του 18ου αιώνα δόθηκε ανεπίσημα ως μετόχι στην Ιερά Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Κατά το έτος 1747, με τη συγκατάθεση των κατοίκων της Κορνοφωλιάς και με ενέργειες του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Αυξέντίου (Μάιος 1744 - Ιούλιος 1757) και του ηγούμενου της Μονής, Ιερομονάχου Αυξεντίου, επισημοποιήθηκε και επικυρώθηκε η κυριότητα της Μονής Ιβήρων, με Πατριαρχικό σιγίλιο (απόφαση) της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, επί Πατριαρχίας Παϊσίου Β'. Μετά την παραχώρησή της στη Μονή Ιβήρων, οι πατέρες της κυριάρχου Μονής έφεραν στο Μετόχι τους την εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Πορταϊτισσας που βρίσκεται στη Μονή Ιβήρων, η οποία αποδείχτηκε εξ ίσου θαυματουργή με την πρωτότυπη.
Σουφλί
Πασίγνωστο για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και τα τοπικά φυσικά μεταξωτά. Το τριώροφο αρχοντικό Μπρίκα λειτουργεί σαν Δημοτικό-Ιστορικό μουσείο με πλούσια αναφορά στην ιστορία της πόλης, ενώ φιλοξενεί την έκθεση της πλούσιας συλλογής μεταξωτών του Συλλόγου Φίλων Μετάξης η Χρυσαλλίδα. Τα σπίτια με την ιδιαίτερη αυτή αρχιτεκτονική, γνωστά και ως κουκουλόσπιτα, είναι κυρίως διώροφα, ενώ υπάρχουν και κάποια μονώροφα ή και τριώροφα. Είναι χτισμένα από πέτρα, ξύλο και κόκκινο τούβλο. Επισκεφθείτε επίσης, το παλιό μεταξουργείο Τζιβρέ.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗ
Ο Οίκος μεταξιού Τσιακίρη που εδώ και 60 χρόνια δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία μετάξης στο Σουφλί δημιούργησε με πολλή αγάπη και μεράκι έναν μοναδικό πολυχώρο στο κέντρο της πόλης του Σουφλίου. Σκοπός του είναι να αναδείξει και να διασώσει την πλούσια παράδοση της περιοχής στην Μεταξουργία. Πρωτότυπα εκθέματα σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία, οδηγούν τον επισκέπτη βήμα προς βήμα σε ένα ταξίδι τόσο μοναδικό όσο και ίδιο το μετάξι. Στα πλαίσια λειτουργίας του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, γίνονται ειδικές ξεναγήσεις στους διαμορφωμένους χώρους του σε οργανωμένα γκρουπ και σχολεία. Το Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό ανακαινισμένο κτήριο, όπου ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί να πάρει μια γεύση των σταδίων παραγωγής του μεταξιού μέσα από τα εκθέματα που δουλεύουν όπως αναπίνηση, επεξεργασία του νήματος μέχρι και ύφανση. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με video που προβάλλουν όλα τα σταδία από την εκτροφή του μεταξοσκώληκα μέχρι τελικό προϊόν. Στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού φιλοξενούνται εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις με θέμα των τέχνη και τον πολιτισμό. Το μουσείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) (ράμπες εισόδου, ανελκυστήρα και ειδικές τουαλέτες). Στο κατάστημα του μουσείου θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από την συλλογή του Οίκου Μεταξιού Τσιακίρη.
Διδυμότειχο
Η όμορφη πόλη Διδυμότειχο είναι χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου και έχει μια σειρά από ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Δ. ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ - ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ
Πρόκειται για μία μοναδική συλλογή, δωρεά του προσφάτως τιμημένου από τον Ο.Η.Ε. Διδυμοτειχίτη ζωγράφου ο οποίος με το «μαγικό ρεαλισμό» του εισάγει με έναν ιδανικό τρόπο τον επισκέπτη στο Ιστορικό Διδυμότειχο, αλλά και συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Παράλληλα μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει και τις άλλες δημιουργικές πλευρές του ζωγράφου σε ένα διώροφο κτίριο του μεσοπολέμου που υποδειγματικά αποκατάστησε ο Δήμος και με μοναδικό τρόπο τοιχογράφησε ο ίδιος ο ζωγράφος. (Τηλ. 25530 23658)
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
Το Μουσείο στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο και διαθέτει ποικίλα εκθέματα όπως οπλισμό, στολές, μετάλλια, παράσημα, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες κλπ. Στο ισόγειο υπάρχει η αίθουσα ενημερώσεων και προβολών, με υλικό σχετικό με την πορεία του ελληνισμού τους δύο τελευταίους αιώνες, καθώς και 3 ακόμη αίθουσες με παράσημα και μετάλλια του ελληνικού στρατού, με φωτογραφίες πεσόντων στρατιωτικών και μνημείων από το νομό Έβρου. Στον επάνω όροφο εκτίθενται οι στολές των πολεμιστών, τα λάβαρα, οι χάρτες και τα κείμενα από την έναρξη της Επανάστασης και του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι τη σύγχρονη περίοδο με τις στολές και τον οπλισμό των Ελλήνων στις ειρηνευτικές αποστολές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στον τελευταίο όροφο βρίσκονται 2 οπλοπολυβόλα, το ένα εκ των οποίων είναι από τα σπανιότερα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο όροφος αυτός χρησιμοποιείται για την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων και ως εργαστήριο συντήρησης. Υπάρχει επίσης ένα πρόσφατα αποκτημένο και πολύ ενδιαφέρον έκθεμα, που είναι τοποθετημένο σε ειδικό κάδρο. Πρόκειται για τα πρώτα γραμματόσημα του Δεδέαγατς (σημερινή Αλεξανδρούπολη), τα οποία εκτυπώθηκαν επάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ» κατά την πρώτη απελευθέρωση της πόλης, τον Ιούλιο του 1913. (Τηλ. 25530 26518)
Ημερολόγιο εκδηλώσεων
Οι Τοπικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης περιλαμβάνουν:
- Τα «Ελευθέρια» γιορτάζονται στις 14 Μαΐου σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης από τους Βούλγαρους. Διαρκούν ολόκληρο τον Μάιο και περιλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων όπως παρέλαση, ομιλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, μουσικές, χορευτικές εκδηλώσεις και άλλα.
- «Κύματα Πολιτισμού», εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης που καλύπτουν όλο το καλοκαίρι.
- Τη «Γιορτή Κρασιού», υπό την αιγίδα της ΤΙΕΔΑ στο χώρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής κάθε καλοκαίρι με την συμμετοχή πολλών συλλόγων και πληθώρα εκδηλώσεων
- Η «Εμπορική Έκθεση» υπό την αιγίδα του Εμπορικού – Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Έβρου, με την συμμετοχή τοπικών εκθετών, καθώς και εκθετών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Βαλκανικά κράτη.
- Το «Φεστιβάλ βιβλίου» που γίνεται κάθε 2 χρόνια στην παραλία της πόλης.
- Το «Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών», που γίνεται κάθε 2 χρόνια σε κάποια πόλη της Θράκης.
- Στην Κίρκη η «Γιορτή της Μιλίνας», κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
- Το «Ποντιακό Πανηγύρι» στην Παλαγία στις 26 Ιουλίου, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονος.
- Η μέρα της «Μπάμπος» ή της «Μαμής» στις 8 Ιανουαρίου γιορτή της Όσιας Δομνίκης, στους περιαστικούς οικισμούς της Αλεξανδρούπολης (Μαΐστρος, Απαλός). Το έθιμο περιλαμβάνει δρώμενα με παραδοσιακές φορεσιές και γλέντι με θρακιώτικες μουσικές και τραγούδια, αποκλειστικά για γυναίκες.
Δείτε νεότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Δήμου, εδώ
Αν βρεθείτε στον Έβρο αγοράστε μεταξωτά υφάσματα Σουφλίου και ασημένια κοσμήματα. Δοκιμάστε παστουρμά, καβουρμά, σορμά, γαλατόπιτα και τυρόπιτα από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.